Zupa z jabłek prosto z drzewa smakuje wybornie. Wcale nie potrzeba zbyt wielu składników, aby zachwyciła smakiem. Do mojej zupy dodałam odrobinę domowego cukru z prawdziwą wanilią. Była lekka, ale wyrazista w smaku. Zwieńczeniem dania są chrupiące, aromatyczne grzanki, które świetnie kontrastują z delikatną zupą.

Zupa jabłkowa

Zupa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • pół litra wody
  • łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • cukier do smaku

Grzanki cynamonowe:

  • kilka kromek chleba lub bułki
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju
  • szczypta cynamonu

Zupa. Jabłka pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne (możesz obrać lub gotować ze skórkami, a później przetrzeć). Zalej wodą, zagotuj i gotuj do miękkości, czyli około 20 minut. Jeśli jabłka nie były wcześniej obrane, to teraz przetrzyj je przez durszlak (podobnie jak śliwki w przepisie na dżem mirabelkowy). Jeżeli nie przecierasz jabłek, to możesz je zmiksować.
Do przetartych jabłek dodaj cukier waniliowy i zwykły do smaku.

Grzanki cynamonowe. Pieczywo pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej, wsyp grzanki oraz cukier i wszystko wymieszaj. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając, aż grzanki lekko się zezłocą. Pod koniec smażenia posyp grzanki cynamonem i jeszcze raz wymieszaj.
Grzanki możesz też wykonać bez dodawania tłuszczu. Należy wymieszać je z cukrem i cynamonem, a następnie upiec w 180°C.

Zupę podaj gorącą lub wystudzoną. Posyp grzankami lub podaj je w oddzielnej miseczce.

Zupa jabłkowa 00

A dla Łucji Klara przygotowała zupę z sercem z grzanek 🙂

Zupa jabłkowa 0000

Tagi: , ,