Długo nie miałam pomysłu jak zabrać się za suszone grzyby, które otrzymaliśmy od Stryjostwa. Ale jak już zaczęłam… Wkrótce pokażę Wam kolejne przepisy z suszonych grzybów 🙂 Zupa wyszła zaskakująco smaczna. Pełna aromatu grzybów i pełna warzyw. Zrobiłam ją już kilka razy i na pewno będę powtarzać. Tylko grzyby mi się już skończyły 🙂

Polecamy winoPolecamy wino: Do potraw z suszonych grzybów polecamy merlot, malbec lub Rioję, najlepiej starsze, beczkowe. My piliśmy Dona Luisa Sherry Oloroso.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

  • 15 g suszonych grzybów
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki masła
  • pietruszka
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • kawałek żółtej papryki
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • litr wywaru z resztek pieczonego kurczaka (kości, skóry, skrzydełka)

Grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnuszka i zalej wodą tak, aby tylko je przykryła. Zostaw na całą noc w wodzie. Na drugi dzień odcedź, ale wodę zachowaj. Grzyby pokrój i usmaż na oliwie z masłem, na średnim ogniu. Cebulę posiekaj i usmaż na patelni po grzybach, na małym ogniu aż się zeszkli.

Marchewkę, pietruszkę i paprykę pokrój na kawałki. Do garnka wlej wywar i pół litra wody. Dorzuć pokrojone warzywa, zagotuj i gotuj 10 minut. Dodaj wodę z moczenia grzybów, cebulę, grzyby(możesz odłożyć kilka kawałków grzybów do ładnego podania zupy) i soczewicę. Wymieszaj i gotuj jeszcze 15 minut. Poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj .

Zupa grzybowaZupa grzybowa

Tagi: , , , , , , , ,