Ta zupa rozgrzewa i koi. Cebula jest długo gotowana, nie ma w niej ani trochę ostrości, za to pojawia się delikatna słodycz. Z dodatkiem gotowanych ziemniaków i śmietany lub gęstego jogurtu odkrywa zupełnie inne oblicze niż w wersji zapiekanej pod ciastem francuskim.

Zupa cebulowa z ziemniakami

Zupa cebulowa z ziemniakami

  • 1 kg cebuli, najlepiej pomieszanych rodzajów: biała, czerwona, cukrowa
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 60 ml koniaku lub szklanka białego wina
  • 1 l bulionu wołowego
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • kilka ziemniaków
  • gęsty jogurt naturalny lub gęsta śmietana

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Najlepiej w mundurkach. Obierz po lekkim przestudzeniu.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj oliwę i masło. Duś pod przykryciem na małym ogniu, przez 30-60 minut (im dłużej, tym lepiej), mieszając od czasu do czasu. Cebula początkowo nie powinna się przypiec, tylko puścić sok i w nim dusić. Następnie sos odparuje i cebula zacznie się karmelizować. Powinna osiągnąć kolor jasnobrązowy.

Dodaj do niej wino lub koniak i smaż przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodaj bulion i tymianek i gotuj jeszcze przez około 30 minut. Na koniec dopraw pieprzem, a jeśli trzeba, to również solą.

Na talerze nakładaj zupę, ciepłe ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i kleksy śmietany lub jogurtu.

Zupa cebulowa z ziemniakami

Tagi: , , , , , ,