Rosół z pieczonych warzyw często nas ostatnio rozgrzewa. Jest wegański i bezglutenowy, a dzięki temu bardzo lekki i zdrowy. Nie ma w nim mięsa i nie ma w nim makaronu z mąki. Jest za to makaron z cukinii. Pyszny!

Rosół z pieczonych warzyw polecam dla całej rodziny. Powinien posmakować również dzieciom, bo ma delikatną słodycz. Ma też bardziej skoncentrowany smak, dzięki pieczeniu warzyw przed dodaniem ich do zupy.

Rosół z warzyw pieczonych

Rosół z pieczonych warzyw

Pieczone warzywa:

  • 3-4 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • 10 cm pora
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu
  • goździk
  • cienki plaster świeżego imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka lubczyku suszonego
  • sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • makaron z cukinii
  • natka pietruszki

Warzywa – z wyjątkiem czosnku – obierz, przekrój na ćwiartki, rozłóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą, oprósz solą. Czosnek dołóż cały, nie obrany. Piecz w 200°C przez pół godziny.

Do średniej wielkości garnka włóż upieczone warzywa, dodaj wszystkie przyprawy (nie przesadź z solą, lepiej na tym etapie dodać jej za mało) i dolej 2 litry wody. Przykryj, zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień na minimalny i gotuj pod przykryciem przez godzinę. Rosół nie powinien bulgotać, a jedynie delikatnie pyrkać od czasu do czasu.

Na koniec spróbuj rosołu i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z makaronem z obranej i wydrążonej cukinii oraz z natką pietruszki.

Jeśli masz ochotę, zobacz jak zrobić makaron z warzyw.

Rosół z warzyw pieczonychRosół z warzyw pieczonychRosół z warzyw pieczonych

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,