To już ostatnia zupa z dyni tej zimy. Więcej zapasów nie mam 😉

W tej wersji jest to bardziej deser, trochę zbliżony w smaku do Rafaello. Wspaniała zupa, pełna smaków i aromatów. Lekka, słoneczna, a jednak pasująca do zimy. Pomarańcze to taki owoc, który mi się – trochę sprzecznie – kojarzy jednocześnie z upałem i zimą 🙂 A jeśli do takiej zupy dodacie podprażone migdały i duże wiórki kokosowe, to już będzie szaleństwo smaków 🙂 Pyszne szaleństwo!

Przypominam też, że blog 2 smaki bierze udział w konkursie na Blog Roku 2012. Jeśli macie ochotę zagłosować, to trzeba wysłać SMS o treści D00243 (w środku są dwa zera) pod numer 7122 (koszt 1,23 zł).

Pomarańczowo-kokosowa zupa z dyni z migdałami

Pomarańczowo-kokosowa zupa z dyni

  • 700 g dyni
  • skórka z połowy pomarańczy – tylko pomarańczowa część
  • sok z całej pomarańczy
  • 165 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • odrobina pieprzu kajeńskiego – jeśli curry jest łagodna

Do podania:

  • obrane cząstki pomarańczy
  • duże wiórki kokosowe
  • migdały – całe, obrane ze skórki

Dynię i skórkę pomarańczową zalej wrzątkiem do połowy wysokości. Zagotuj, dodaj sól i gotuj aż dynia będzie miękka. Wyjmij skórkę pomarańczową, dodaj mleko kokosowe, sok z pomarańczy, curry, cukier trzcinowy i pieprz kajeński. Zmiksuj dokładnie.

Podawaj z obranymi cząstkami pomarańczy i delikatnie uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i migdałami.

Tagi: , , , , , , , ,