Pieczone warzywa mogę jeść codziennie. Szczególnie teraz wybór na targu kusi mnie i inspiruje do nowych eksperymentów. Ten krem jest bogaty w smaki i łatwo nim zaspokoić głód. Jednocześnie jest dość lekki, nie ma w nim ani kropli tłuszczu, poza kuleczkami koziego sera, które zawierają go bardzo mało.

Krem z pieczonych warzyw, z kulkami koziego sera

Krem z pieczonych pomidorów i papryki, z kulkami koziego sera

  • 2 papryki w różnych kolorach (u mnie po 2/3 żółtej, pomarańczowej i czerwonej)
  • 3 średnie pomidory (ok. 340 g)
  • główka czosnku
  • średnia cebula
  • tymianek, rozmaryn
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól morska gruboziarnista
  • kuleczki sera koziego (u mnie 2 rodzaje smakowe: czosnek+czarnuszka i kozieradka)

Papryki pokrój na duże kawałki, oczyść i ułóż na blasze do pieczenia, przecięciem w dół. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki i posyp rozmarynem, pomidory przekrój na pół, ułóż na blasze przecięciem do góry, posypane tymiankiem i solą, skropione łyżeczką miodu. Z nieobranej główki czosnku odetnij czubek. Upiecz w 220ºC, na górnym poziomie piekarnika, przez 30 minut. Skórka papryki powinna przypiec się na czarno. Paprykę obierz ze skórki, czosnek wyciśnij z łupin. Przełóż warzywa do malaksera, dodaj 100 ml ciepłej wody i zmiksuj. Zagotuj, dopraw solą i pozostałym miodem. Do misek nalej zupę, rozłóż kulki koziego sera, dołóż listek bazylii.

Jeśli masz Thermomix:

Po upieczeniu przełóż obrane warzywa do naczynia, dodaj 100 ml wody, szczyptę soli i łyżeczkę miodu i zmiksuj: czas 30 s, obr 8. Zagotuj: czas 7 minut, temp. 100ºC, obr 2. Podawaj jak w opisie powyżej.

Krem z pieczonych warzyw, z kulkami koziego sera

Tagi: , , , , , , ,