Bardzo interesująca w smaku zupa. Nie występuje tu efekt duszącego zapachu gotującego się kalafiora. Krem wychodzi bardzo elegancki, a kurki nadają charakteru całości.

Przepis znalazłam w blogu Kwestia smaku.

Wpis bierze udział w akcji zorganizowanej przez serwis zPierwszegoTłoczenia.pl: Gotujemy po polsku!

Krem z kalafiora z kurkami

Krem z kalafiora z kurkami

• 1 duży kalafior (około 1,3 kg)
• 1 duży ziemniak
• 1 cebula
• 25 g masła
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1,2 litra bulionu warzywnego
• 600 ml mleka
• 150 ml śmietany 18% lub 30%
• 250 g kurek
• 3 łyżki posiekanego szczypiorku

Do dużego garnka wrzuć masło i połowę oliwy, dodaj kalafiora podzielonego na różyczki, ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę i cebulę obraną i posiekaną. Podgrzej warzywa, aż zaczną skwierczeć, duś pod przykryciem przez 10 minut, mieszając czasem, aż warzywa zmiękną, ale nie przyrumienią się. Dodaj bulion, zagotuj, dodaj mleko i powoli zagotuj. Dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj na małym ogniu, bez przykrycia przez 10-15 minut aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, zmiksuj. Możesz przetrzeć przez sito drewnianą łyżką, aby krem był idealny (ja tego nie zrobiłam). Przed podaniem podgrzej zupę, ale nie zagotuj.

Kurki umyj, osusz, większe przekrój. Smaż na rozgrzanym oleju aż się lekko zrumienią. Dopraw solą i pieprzem. Na talerze nalej zupę, a na wierzchu rozłóż kurki i pokrojony szczypiorek (ja posypałam mielonym kminkiem).

Krem z kalafiora z kurkami 1Krem z kalafiora z kurkami 2Krem z kalafiora z kurkami 3

Gotujemy po polsku!

Tagi: , ,