Wszystkie zielone zupy są super! Bardzo lubię koniec lata, bo jest mnóstwo warzyw do wyboru i można sobie poszaleć, wybierając to, co się lubi. O tej zupie opowiedziała mi szefowa kuchni ośrodka wczasowego, w którym byliśmy na wakacjach. Już po samym opisie wiedziałam, że to będzie moja ulubiona zupa 🙂 Szpinak bardzo podnosi smak zupy brokułowej. A dodatek papryczki chili i parmezanu to takie „drobiazgi”, które świetnie dopełniają smak zielonych warzyw.

Krem z brokułów i szpinaku, z parmezanem

Krem z brokułów i szpinaku, z parmezanem

  • brokuł
  • garść szpinaku (100-200 g)
  • papryczka chili
  • 0,5 l bulionu
  • 100 g parmezanu
  • słodka śmietana 30% – do smaku (u mnie 3 łyżki)

Brokuły podziel na duże różyczki i ugotuj w małej ilości wody. Pod koniec gotowania dodaj liście szpinaku i pokrojoną papryczkę chili. Poczekaj aż zupa wystygnie i zmiksuj ją na krem. Dodaj bulion, starty parmezan i śmietanę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Tagi: , , , , ,