W upał zupy na wywarze z mięsa u nas nie przechodzą. Bardzo lubię gotowane warzywa w najróżniejszych konfiguracjach. Tym razem proponuję Wam zupę z zielonych warzyw i z odrobiną tymianku. A do podania odrobina sera lazur i ziemniak. Najlepiej pieczony, ale w taki upał łatwiej o gotowany 🙂

Polecamy winoPolecamy wino: do tej zupy popijaliśmy Chardonnay Martin Pasler, które idealnie korespondowało z aromatem szpinaku i brokułów.

Krem brokułowo-szpinakowy

Krem brokułowo-szpinakowy

  • pół główki brokułu
  • 150 g szpinaku
  • kawałek papryki żółtej
  • cebula – najlepiej pół czerwonej i pół zwykłej
  • mały por
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • pół kg ziemniaków
  • 50 g sera lazur

Brokuły podziel na różyczki, umyj, włóż do garnka. Dodaj kawałek papryki, zalej wrzątkiem (brokuły mogą lekko wystawać ponad powierzchnię wody) i gotuj 10 minut pod przykryciem. 2 minuty przed końcem gotowania dodaj umyty szpinak.

W tym samym czasie na patelnię nalej oliwę, dodaj masło, posiekane cebule i pora. Smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zawartość patelni przełóż do garnka z brokułami i wszystko zmiksuj. Możesz doprawić solą i pieprzem.

Podawaj z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, a następnie zapieczonymi z serem lazur.

Tagi: , , , , , , , , ,