Konkurs zakończony. Zobacz wyniki.

Serdecznie zapraszam Was na konkurs, w którym mam do rozdania jedną baterię trójdrożną BRITA WD3020 oraz 4 karafki BRITA.

Bateria BRITAKarafka BRITA

Ja już mam taką baterię w swojej kuchni i teraz nie wyobrażam sobie, żeby zrezygnować z takiej wygody. Cały czas mam pod ręką świeżą, filtrowaną wodę, w ilościach jakie tylko są mi akurat potrzebne. Nie muszę czekać aż się przefiltruje w dzbanku. Okazuje się też, że zupełnie niepotrzebny jest dzbanek z przegotowaną wodą. Filtrowana w zupełności wystarczy 🙂 Po więcej informacji o filtrach BRITA i o filtrowanej wodzie zajrzyjcie do relacji z warsztatów.

Zasady konkursu

Należy zapoznać się z poniższym przepisem na krem z zielonego groszku i zaproponować – w komentarzu do tego wpisu – własną wersję. Liczą się ciekawe, smaczne pomysły i kreatywność. Zdjęcia są mile widziane – jest możliwość dodawania ich w komentarzach – ale nie są obowiązkowe. Pamiętajcie, aby w przepisie zaznaczyć, że używacie wody filtrowanej BRITA.

Na Wasze odpowiedzi czekam do 31 marca 2014.

Zwycięzców wyłoni jury: przedstawiciel BRITA i ja.

Przeczytajcie szczegółowy regulamin.

Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 750 ml bulionu warzywnego przygotowanego na filtrowanej wodzie BRITA
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki UHT 36%
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż się zeszkli. Dodaj groszek, bulion i gotuj około 12 minut, aż groszek będzie miękki. Dodaj śmietankę, zagotuj i gotuj jeszcze przez kilka minut, często mieszając. Odstaw z ognia, i dokładnie zmiksuj zupę. Znowu doprowadź do wrzenia i od razu nakładaj na talerze, dekorując je listkami mięty.

Krem z zielonego groszku