Zachwyca mnie kolor tej zupy. Taki ciepły, pomarańczowo-brązowy. Kojarzy mi się z jesienią, kolorowymi liśćmi, ciepłym kocem i dobrą książką…

Zupa łączy smak słodkiej dyni i miodu z ostrą chili i aromatyczną limonką. Całość posypana jest przesmażonymi kurkami, które również wnoszą wiele aromatu. Następnego dnia posypałam tą zupę serem feta pokrojonym w kostkę. Też było pysznie!

Jesienna zupa z dyni z kurkami

Jesienna zupa z dyni z kurkami

  • 1 kg dyni
  • średnia czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • papryczka chili
  • łyżka miodu
  • skórka z połowy limonki
  • 2 szkl bulionu
  • sok z połowy limonki
  • 15 dkg kurek
  • oliwa
  • sól, pieprz

Dynię obierz, pozbaw farfocli i pokrój w kostkę. Cebulę i marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Papryczkę chili pokrój w drobniutką kostkę. Wszystko podsmaż na dużej patelni, na łyżce oliwy. Gdy warzywa leciutko się zrumienią, przykryj patelnię i nadal duś warzywa, aż trochę zmiękną. Dodaj miód i drobno startą skórkę limonki. Wymieszaj, zalej bulionem, zagotuj i gotuj jeszcze przez 10 minut. W tym czasie oczyść kurki i podsmaż je na oliwie. Zupę podawaj posypaną kurkami.

Jesienna zupa z dyni z kurkami

Tagi: , , ,