Kiedy chorujemy, a szczególnie gdy dzieci złapią wirusa żołądkowego, przygotowuję taki bardzo prosty i delikatny w smaku rosół. Nie znaczy to jednak, że jest to potrawa mdła. Wystarczy użyć niewielkiej ilości wody i gotować długo na wolnym ogniu, aby rosół wyciągnął z mięsa i warzyw wszystko, co najlepsze. Polecam w dni, kiedy wszyscy jesteśmy przejedzeni tłustymi oraz słodkimi potrawami.

Zainteresowanych informuję, że są już wyniki konkursu Severin, w którym można było wygrać raclette lub fondue oraz 1500 zł. Zwycięzcom gratuluję fajnych pomysłów na kolację w stylu raclette oraz fondue.

Delikatny rosół dla dzieci

Delikatny rosół nie tylko dla dzieci

  • podwójna pierś kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • sól do smaku
  • drobny makaron do rosołu

Pierś umyj i włóż  do średniej wielkości garnka. Nalej 1,5 – 2 l wody. Zagotuj, a następnie gotuj na bardzo małym ogniu, przykryty niezbyt szczelnie przez 1,5 godziny. Dodaj obrane i przekrojone warzywa oraz sól. Nadal gotuj na wolnym ogniu, przez przynajmniej pół godziny. W tym czasie ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładaj makaron, kawałki mięsa i warzyw z zupy i wszystko zalewaj rosołem.

W przypadku dzieci mocno chorych, które nie są w stanie nic zjeść, podaję sam rosół (przecedzony przez sitko), karmiąc dziecko po pół małej łyżeczki, z przerwami nawet półminutowymi.

Tagi: , , , ,