Chłodnik od lat robię z tego samego przepisu. Tym razem wzbogaciłam go o rzeżuchę i rzodkiewkę, czyli powstał chłodnik „na bogato” 😉 Tak na prawdę warto użyć do chłodnika tych warzyw, które akurat mamy dostępne. Każda zielenina i każde wiosenne warzywo powinno się tu dobrze komponować.

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i rzeżuchą

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i rzeżuchą

  • pęczek botwinki
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • pęczek dymki lub szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • kilka rzodkiewek
  • 800-900 ml jogurtu naturalnego lub kefiru lub maślanki lub zsiadłego mleka
  • sól, pieprz
  • jajka

Buraczki z botwinki obierz lub wyszoruj i pokrój na plasterki. Łodygi pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wrzącej osolonej wody (około 1 l) z dodatkiem soku z cytryny i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone liście buraczków i gotuj kolejne 10 minut. Przestudź lekko.

Jogurt wymieszaj z posiekaną dymką, koperkiem, rzodkiewką pokrojoną na plasterki i rzeżuchą. Dodaj ugotowaną botwinkę z wywarem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki.

Zobacz instrukcję filmową jak przygotować podstawową wersję chłodnika.

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i rzeżuchą 0

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i rzeżuchą 00

Tagi: , , , , , , ,