Oto idealne rozwiązanie na letni obiad. Danie proste, schłodzone, gaszące pragnienie, a jednocześnie sycące i pełne witamin. Mi bardzo pasuje. W tej zupie kryją się zarówno chrupiące buraczki, jak i delikatne listki. Dodatek jajka wyraźnie wzbogaca smak zupy i sprawia, że staje się ona sycąca.

Bajeczne smaki zapraszają.

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

  • pęczek botwinki
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • pęczek dymki lub szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 800-900 ml jogurtu naturalnego lub kefiru lub maślanki lub zsiadłego mleka
  • sól, pieprz
  • jajka ugotowane na twardo

Buraczki z botwinki obierz lub wyszoruj i pokrój na plasterki. Łodygi pokrój na małe kawałki. Wrzuć do wrzącej osolonej wody (około 1 l) z dodatkiem soku z cytryny i gotuj 10 minut. Dodaj pokrojone liście buraczków i gotuj kolejne 10 minut. Przestudź lekko.

Jogurt wymieszaj z posiekaną dymką i koperkiem. Dodaj ugotowaną botwinkę z wywarem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki.

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Tagi: , , , , , ,