Taki barszcz ma o wiele bogatszy smak niż barszcz z buraków świeżych. Nie trzeba go już zakwaszać octem czy sokiem z cytryny. Warto wypróbować, najlepiej z uszkami lub pasztecikami z grzybami lub warzywami. Pamiętaj, że pracę należy rozpocząć kilka dni przed planowanym podaniem barszczu, gdyż tyle zajmuje kiszenie buraków.

Skorzystałam z przepisu ze strony Kwestia smaku.

Może zainteresują Cię również przepisy na żurek lub barszcz biały.

Barszcz z kiszonych buraków

Barszcz z kiszonych buraków

Kiszone buraki:

[Porcja na 2 litrowe słoiki]
  • kilogram buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek chleba razowego (lub łyżeczka zakwasu chlebowego – uzyskamy wtedy mocno ukiszone buraki)

Barszcz:

  • 2 duże marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 pora
  • mała cebula
  • gałązka natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego majeranku (ja nie dałam)
  • ząbek czosnku
  • szklanka soku jabłkowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy extra vergine (niekoniecznie)
  • około 2 łyżeczek soli

Buraki przygotuj według przepisu na kiszone buraki.

Przygotuj warzywa: pora opłucz i przekrój wzdłuż, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na kawałki, cebulę obierz, natkę opłucz. Do dużego garnka wlej litr wody, dodaj przygotowane warzywa. Zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 45 minut. Odcedź wywar, warzywa nie będą już potrzebne (ja używam do sałatki jarzynowej). Do wywaru dodaj kiszone buraki razem z sokiem. Dodaj majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Zamieszaj, zagotuj na małym ogniu, a następnie gotuj bez przykrycia przez pół godziny. Zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować, bo straci kolor. Przecedź do czystego garnka. Jeśli trzeba dodaj więcej bulionu i podgrzej. Podawaj z uszkami lub pasztecikami.

Barszcz z kiszonych buraków

Tagi: , , , , , , , , , , ,