Obmyśliłyśmy z moją Mamą wspólny przepis na barszcz. Łączymy w nim tradycyjne podejście mojej Mamy z moją nieodpartą chęcią użycia kiszonych buraków 😉 Barszcz jest delikatnie kwaśny, ale nie tak bardzo jak barszcz przygotowany z samych buraków kiszonych, bez użycia świeżych. Dla nas okazał się doskonale zrównoważony i idealny na Wigilię.

A może wolisz barszcz z buraków kiszonych, bez dodatku świeżych?

Barszcz z kiszonych buraków na sposób mojej mamy

Barszcz z dodatkiem kiszonych buraków

  • 1 kg buraków świeżych
  • pół litra kwasu buraczanego
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Wywar warzywny:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól

Świeże buraki obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki lub posiekaj w malakserze, zagotuj i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut.

Warzywa na wywar oczyść, obierz, pokrój na duże kawałki. Zalej litrem wody, dodaj przyprawy, zagotuj i gotuj przez około 20 minut.

Do dużego garnka wlej odcedzone wywary z buraków i pozostałych warzyw. Dodaj kwas buraczany, czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość podgrzej prawie do wrzenia, nie gotuj.

Podawaj z uszkami z grzybami lub pasztecikami z pieczarkami.

Barszcz z kiszonych buraków na sposób mojej mamy

 

Tagi: , , , , , , , ,