Przedstawiam Wam książkę, która w ostatnim czasie zrobiła na mnie wielkie wrażenie. Właśnie takiego zbioru informacji o winie potrzebowałam! 🙂

Wino i jedzenie, Evan Goldstein

Na szczęście niewiele jest tu zagłębiania się w najbardziej zagmatwane tajniki win, tylko tyle ile trzeba, aby dobrze połączyć wino z jedzeniem. Ale od początku…

Autorem książki jest Evan Goldstein, który ma doświadczenie pracy w kilku światowej sławy restauracjach. Jest również mistrzem sommelierów i ma wieloletnie doświadczenie w edukowaniu profesjonalistów i konsumentów w zakresie wina i jedzenia. Natomiast jego matka, Joyce Goldstein, była szefową renomowanej restauracji w San Francisco i napisała wiele książek kucharskich. Joyce pomogła w stworzeniu menu do tej książki i dodała własne komentarze do zaproponowanych potraw.

Wino i jedzenie, Evan Goldstein

Książka zaczyna się od krótkiej informacji o tym, jak można oceniać wino używając wszystkich zmysłów. Np. już sam wygląd wina dostarcza nam informacji o jego jakości i wieku, a masywność i faktura wina są bezpośrednio związane z zawartością alkoholu.

Kolejny rozdział ma tytuł „Tworzenie idealnych połączeń” i tu się dopiero zaczyna właściwa opowieść 🙂 Rozważania należy rozpocząć od stwierdzenia, że nasz odbiór wina i potraw jest bardzo osobisty. Mimo wszystko są pewne ogólne zasady, którymi możemy się kierować łącząc wino z potrawą. Autor rozważa kolejne cechy wina, takie jak kwasowość, słodycz, garbniki i wyjaśnia jak stopień intensywności tych cech w winie wpływa na smak potraw, podając które potrawy pasują do win np. bardzo kwasowych, a które do win o małej kwasowości. Następnie omawia różne cechy potraw, jak składniki, metody przygotowania, dodatki i ich wpływ na ostateczny smak dania. Dowiemy się też o gotowaniu i marynowaniu w winie. Ten rozdział powinien zainteresować każdego, kto lubi jedzenie i jego ciekawe połączenia smakowe, fakturowe itp.

Potem następuje już główna część książki, czyli charakterystyka win z poszczególnych szczepów. Tu znajdziemy informacje ogólne o smakach i aromatach win z danego szczepu, o różnych regionach uprawy, które przekładają się na konkretne różnice w smaku oraz o praktykach związanych z uprawą danej odmiany, które również nie są obojętne dla ostatecznego smaku. Po takim wyczerpującym wstępie następuje część najbardziej praktyczna: konkretne przepisy (mistrzowskie w doborze smaków i faktur) z zaproponowanymi konkretnymi winami. Wszystko opatrzone jest komentarzem Joyce na temat smaku i komentarzem Evana na temat połączenia tej potrawy z winem.

Wino i jedzenie, Evan Goldstein

Podsumowując, jeśli zdarza Wam się podawać wino do obiadu, deseru czy kolacji, to ta książka jest niesamowitą pomocą w doborze odpowiedniej butelki lub potrawy.

Tagi: