20151130_162409Kolejne wino od Pago de Cirsus – wcześniej także miałem przyjemność degustować kupaż trzech blendów. Uprzedzę od razu krótkie podsumowanie – trzy te same szczepy a dwa zupełnie różne wina

W kieliszku wino o wiśniowej barwie

Jeśli chodzi o aromat, to… spodziewałem się zupełnie innego. Tutaj oczekiwałem nut charakterystycznych dla szczepu Tempranillo ew. Merlot. Tymczasem w nosie pojawiła się Syrahowa pieprzność, wiśnia w połączeniu z jeżyną i czekolada. Zaskoczenie do tego, co napisane na etykiecie, gdzie jako pierwsze wymienione jest właśnie Tempranillo a Syrah jest na ostatnim miejscu

W ustach na początku garbnik jest bardzo mały, aby z czasem się rozwinąć. Natomiast to rozwinięcie nie przytłacza. Kwasowość jest niska. Wino jest przyjemnie pieprzne, treściwe, mocne i z długim posmakiem

Tak jak i poprzednie, podałbym je do drobiu, pasty w sosie bolońskim, wołowiny czy wieprzowiny

Tagi: