Wegańska śmietana z nerkowców lub innych orzechów jest bardzo podobna w smaku i konsystencji do śmietany mlecznej. Szczególnie orzechy nerkowca, po zmiksowaniu z wodą, dają efekt aksamitnej, miękkiej struktury. Dlatego właśnie z tych orzechów wychodzi najlepsza wegańska śmietana oraz wegański twarożek.

Śmietana z nerkowców może być – zależnie od potrzeb – kwaśna lub słodka, gęsta lub rzadka. Jest znakomitym dodatkiem do sałatek i deserów, jak również bez problemu można nią zabielić zupę lub sos.

Wegańska śmietana z nerkowców

Wegańska śmietana z nerkowców

  • pół szkl orzechów nerkowca
  • 1/3 szkl wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina soli
  • ew. ćwierć łyżeczki miodu

Orzechy zalej wodą na pół godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.

Na początku możesz odlać trochę wody (zachowaj ją), aby swobodnie regulować gęstość śmietany. Orzechy z wodą zmiksuj na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, sól i ewentualnie miód oraz tyle wody, by uzyskać potrzebną gęstość śmietany.

Śmietana kwaśna

Jeżeli potrzebujesz śmietany kwaśnej, dodaj więcej soku z cytryny i nie dodawaj miodu.

Śmietana słodka

Dodaj miód i zmniejsz ilość soku z cytryny. Możesz też całkowicie zrezygnować z soli lub użyć jej w minimalnej ilości.

Śmietana gęsta

Użyj mniej wody niż w przepisie.

Śmietana rzadka

Podczas miksowania stopniowo dolewaj wodę, by uzyskać potrzebną konsystencję.

Wegańska śmietana z nerkowców 1Wegańska śmietana z nerkowców

Zobacz też:

Wegański sos sałatkowy Wegański sos sałatkowy

Mleko z nerkowców i twarożek Twarożek wegański i mleko z nerkowców

Mleko migdałowe i twarożek Mleko migdałowe

Chrzan tarty domowy Chrzan domowy

Jaglany sernik krówkowy Jaglany sernik krówkowy

 

Tagi: , ,