Na majówkę, do grillowanych warzyw, i oczywiście również do dań makaronowych, pesto jest super pomysłem. Tym razem polecam kierunek bliżej naszych polskich smaków, czyli pesto pietruszkowe z pestkami dyni. Dodatkowo w mojej wersji pesto jest lżejsze, bo część oliwy zastąpiłam sokiem z cytryny. Moje pesto jest też wegańskie – zamiast parmezanu użyłam płatków drożdżowych, które nadają potrawom serowego, lekko słonego smaku. Pesto w tej wersji świetnie sprawdziło się na majówce, do grillowanych warzyw. Smakowało wszystkim, nie tylko roślinożercom.

Pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe

  • pęczek pietruszki (1 – 1,5 szkl)
  • 1/3 szkl pestek dyni
  • pół cytryny
  • pół małego ząbka czosnku
  • łyżka płatków drożdżowych – zamiast parmezanu, można pominąć
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy

Pietruszkę umyj, osusz i grubo posiekaj. Pestki dyni możesz lekko podprażyć na małym ogniu na suchej patelni – wystarczy, że zaczną pachnieć, nie powinny się zrumienić. Ja jednak pozostawiam pestki surowe, bo takie zawierają enzymy i łatwiej czerpać z nich składniki odżywcze.

Jeśli nie dysponujesz cytryną ekologiczną, to przed starciem skórki, wyszoruj ją z użyciem płynu do mycia naczyń, a następnie sparz. Z osuszonej cytryny, a dokładniej z jej połowy, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Do malaksera włóż wszystkie składniki pesto, oprócz oliwy, soli i pieprzu, i zmiksuj dokładnie. Następnie dodaj oliwę i ponownie zmiksuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj do makaronu, grillowanych lub surowych warzyw lub po prostu smaruj nim zrumienione kromki pieczywa.

Ja najchętniej podaję takie pesto do surowych warzyw dość cienko pokrojonych. Tym razem obok pesto podałam sos pomarańczowo-sezamowy.

Pesto pietruszkowePesto pietruszkowe

Przepisy na pesto:

Pesto Pesto

Pesto z pokrzywy Pesto z pokrzywy

Pesto z rzeżuchy Pesto z rzeżuchy

Minitarty z pesto z zielonego groszku z łososiem, orzechami i cukinią Minitarty z pesto z zielonego groszku (+film)

Łosoś pieczony w pesto błyskawicznym Pieczony łosoś z pesto błyskawicznym

Tagi: , , , , ,