Świeże warzywa nie wymagają dodatku soli. Są pełne smaku same w sobie. Proponuję Wam chrupiącego kalafiora z aromatycznym czosnkiem i koperkiem. Kalafior na surowo nie ma tego charakterystycznego zapachu, który czujemy podczas gotowania. Surówka jest chrupiąca i soczysta zarazem. Do tego pełna różnych smaków, choć wykonana tylko z kilku składników. Olej lniany wnosi delikatnie orzechowy posmak. Orzechy włoskie możesz delikatnie uprażyć, wtedy surówka stanie się jeszcze bardziej wyrazista w smaku.

Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

  • pół kalafiora
  • pół pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • kilka orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju lnianego

Kalafiora podziel na różyczki i zmiksuj w malakserze lub zetrzyj na tarce. Miksuj krótko, aby tylko posiekać, nie dopuść do powstania papki.

Koperek posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki, oprócz orzechów, wymieszaj dokładnie.

Jeśli masz ochotę, możesz uprażyć orzechy na suchej patelni – na małym ogniu przez 2-3 minuty. Uważaj aby nie zmieniły koloru, wystarczy, że się ogrzeją i uwolnią olejki eteryczne. Posiekaj orzechy dość grubo i posyp nimi surówkę.

Surówka z kalafiora 000Surówka z kalafiora 0

Tagi: , , , ,