Do kompletu ze sznyclem wiedeńskim 🙂 W mojej rodzinie nie jadaliśmy tego typu sałatek. A okazuje się, że Kartoffelsalat bardzo nam smakuje.

Przypominam o pieczeniu na żywo z Kasią. Jeśli macie ochotę szykujcie na sobotę składniki: mąka, cukier, cytryna i oczywiście Kasia 🙂 Będą konkursy i inne atrakcje.

Sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat

Sałatka ziemniaczana

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 ml bulionu

Marynata:

  • 4 łyżki octu najlepiej jabłkowego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • natka pietruszki lub szczypiorek


Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Następnie ostudź i obierz. Jeszcze ciepłe pokrój na plasterki – możesz użyć tarki z jednym nożem – i zalej gorącym bulionem. Przygotuj marynatę: ocet wymieszaj z przyprawami. Sól i cukier powinny się rozpuścić. Następnie dodaj olej i cebule. Wszystko wlej na ziemniaki i wymieszaj. Koniecznie dopraw jeszcze solą do smaku. Jeśli lubisz to możesz dodać podpieczony boczek wędzony, pokrojony na kostkę, przy wersji z boczkiem daje się mniej bulionu i dodaje go zaraz na początku, razem z bulionem. Sałatka powinna być dość wilgotna, najlepiej przygotować ją dużo wcześniej, żeby bulion zdążył wsiąknąć w ziemniaki.

Wpis sponsorowany

Tagi: , , , ,