Jak fajnie jest bawić się smakami i temperaturą składników sałatki 🙂 Świeży kokos, mocno schłodzony, jest sam w sobie pyszny i świetny na upał. Truskawki, moje pierwsze w tym roku, są słodkie i soczyste. A ananas, posypany cukrem trzcinowym i grillowany, pięknie się skarmelizował i jeszcze ciepły trafił do sałatki.

Zachęcam Was do zapoznania się ze świeżym orzechem kokosowym, szczególnie po jego schłodzeniu. Aktualnie w Tesco jest promocja i możecie kupić kokosa za jedyne 99 groszy za sztukę. Taką atrakcyjną cenę uzyskacie zaglądając na stronę Tesco i drukując zamieszczony na niej kupon.

Jeśli nie wiesz jak wydobyć mleko kokosowe lub obrać kokosa, zajrzyj na koniec tego wpisu.

Sałatka z mrożonym kokosem, truskawkami i grillowanym ananasem

Sałatka z mrożonym kokosem, truskawkami i grillowanym ananasem

  • świeży orzech kokosowy – do sałatki zużyjesz tylko kawałek
  • kilka plastrów ananasa – u mnie z puszki, ale najlepiej użyć świeżego
  • 20 dkg truskawek
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego Demerara
  • listki mięty

Orzech kokosowy obierz (jeśli nie wiesz jak, zajrzyj na koniec tego wpisu), odkrój kawałek i pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć pokrojone płatki kokosa do pojemnika i wstaw do lodówki na pół godziny. Truskawki obierz z szypułek i ewentualnie przekrój. Ananasa obtocz w cukrze trzcinowym i grilluj, aż zacznie słodko pachnieć. Lekko przestudzone skarmelizowane plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ułóż w misce, a na wierzchu rozłóż listki mięty. Podawaj natychmiast.

Jak obrać orzecha kokosowego?

Każdy orzech kokosowy ma trzy wgłębienia (oczy). Jedno z nich jest miękkie i dość łatwo przebić je korkociągiem. Niestety, trzeba przebić jeszcze drugie, twardsze wgłębienie, aby przy wylewaniu mleka, do orzecha mogło dostać się powietrze. Jeżeli do mleka wpadnie Ci kilka paprochów ze skorupy, to przecedź mleko przez sitko.

Teraz możesz bezpiecznie rozłupać orzecha, bez obawy, że mleko się wyleje. Podpieczenie orzecha w piekarniku sprawia, że skorupa sama pęka. Ja nie podpiekałam. Mój tata rozłupał skorupę za pomocą śrubokrętu i młotka: przyłożył śrubokręt w miejscu, gdzie przewidywał pęknięcie i uderzył młotkiem, aby śrubokręt lekko wbił się w skorupę. Jeżeli kokos nie pękł całkowicie, to trzeba spróbować stuknąć w kilku innych miejscach. Można też uderzać nożem, zamiast śrubokrętu i młotka.

Wpis sponsorowany

Tagi: , , , , ,