Zobaczyłam ją kiedyś u Nigelli i zaczęłam „eksperymenty”.

Sałatka z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i sera feta

  • ćwierć dużego arbuza
  • kostka sera feta
  • mała cebula
  • sok z jednej cytryny (a jeszcze lepiej z limonki)
  • natka pietruszki
  • ew. mięta
  • ew. czarne oliwki
  • oliwa z oliwek

Cebulę zalać sokiem z cytryny i zostawić w lodówce na minimum pół godziny. Cebula stanie się łatwiejsza do strawienia. Arbuza (schłodzonego w lodówce) pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm. Wyjąć pestki, odciąć skórkę i pokroić w kostkę. Wymieszać w  misce arbuza, cebulę z sokiem i oliwki. Na wierzchu rozłożyć ser feta pokrojony w kostkę oraz natkę pietruszki i miętę grubo porwane (nie siekane). Skropić oliwą.

Eksperymentowałam z połączeniem arbuza i fety i znalazłam jeszcze jedną fajną kombinację: arbuz, feta, czerwone porzeczki, sok z limonki (tu nie można go zastąpić sokiem z cytryny) i odrobina płynnego miodu.

Sałatka z arbuza, fety i czerwonej porzeczki

Tagi: , , , ,