Oto bardzo prosty przepis na pyszną sałatkę. Wystarczy kilka składników i kilka prostych sztuczek, aby sałatka nabrała wspaniałego smaku. Polecam ją na przyjęcia, ponieważ jest pyszna (Janek stwierdził, że to „mistrzostwo świata”) i bardzo łatwa do wykonania. Podałam ją z bułeczkami ziołowymi. Jeśli wolicie, to szynkę możecie zastąpić łososiem wędzonym.

Sałata z szynką szwarcwaldzką i orzechami

Sałata ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką i orzechami

  • pół główki sałaty lodowej
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub innej długodojrzewającej lub łososia wędzonego
  • kilka orzechów pekan lub włoskich
  • łyżka orzechów piniowych lub ziaren słonecznika
  • kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól morska świeżo zmielona

Sałatę i szpinak opłucz i dokładnie wysusz. Szynkę pokrój w paski szerokości około 1,5 cm. Orzechy upraż na suchej patelni, na bardzo małym ogniu. Nie muszą się zrumienić, wystarczy, że rozgrzeją się ich olejki eteryczne i poczujesz ich delikatny zapach.
Do miski na sałatę wlej oliwę i rozprowadź ją dokładnie na dnie i ściankach. Całą wysmarowaną powierzchnię miski równomiernie oprósz solą. Teraz do miski włóż wszystkie składniki sałaty, pozostawiając kilka plastrów szynki i kilka orzechów do dekoracji. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby liście sałaty i szpinaku dokładnie pokryły się oliwą i solą. Na wierzchu ułóż pozostałe plastry szynki i orzechy.

Sałata z szynką szwarcwaldzką i orzechami

Tagi: , , , , , , ,