Sałata idealna na obiad. Jako samodzielne danie, do którego można jeszcze dodać kromkę domowego chleba na zakwasie lub kaszę albo ryż naturalny. Sama sałata zawiera mnóstwo pysznych warzyw, głównie surowych, oraz cieciorkę podsmażoną z czosnkiem. Oznacza to, że zawiera dużo naturalnych witamin oraz białka roślinne. Awokado, oliwki i odrobina oliwy zapewniają też porcję dobrego tłuszczu roślinnego.

Już nikt mi nie wmówi, że taki posiłek nie da mi energii i że w zimie będzie mi po nim zimno. Nic z tego. Mam po nim mnóstwo energii, nie jestem zmęczona lub ociężała, biegam i ćwiczę na siłowni kilka razy w tygodniu.

Takie obiady jemy z Jankiem niemal codziennie. Nie zawsze mamy aż tak różnorodnie na talerzach, ale ogólny kierunek jest taki, że musi być mieszanka sałat, suszone pomidory, oliwki i jakieś świeże warzywo, na przykład: pomidorki koktajlowe, seler naciowy, papryka. Oprócz oliwy lubię dorzucić pestki dyni albo słonecznika i od czasu do czasu awokado.

Sałata z ciecierzycą, papryką i awokado

Sałata z ciecierzycą, papryką i awokado

[porcja dla dwóch osób]
  • opakowanie ulubionej mieszanki sałat
  • pół szkl ugotowanej ciecierzycy
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka oliwy do smażenia
  • mała szczypta słodkiej papryki
  • pół awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • mała łodyga selera naciowego
  • kilka pomidorów suszonych
  • garść oliwek – zielonych lub czarnych, albo zmieszanych obu
  • pół papryki, najlepiej po kawałku w różnych kolorach

Na małą patelnię wlej oliwę do smażenia, dodaj ciecierzycę, obrany i rozgnieciony ząbek czosnku oraz słodką paprykę. Podgrzewaj wszystko na niewielkim ogniu, aż czosnek zacznie pachnieć i lekko się poddusi, a ciecierzyca podgrzeje się.

Do dużej miski wsyp sałaty, dodaj awokado obrane i pokrojone w kostkę, pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrojone na pół, pomidory suszone pokrojone na kawałki, selera naciowego pokrojonego na plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę.

Dolej łyżkę oleju z pomidorów suszonych lub łyżkę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wszystko wymieszaj, ale niezbyt intensywnie, aby nie pognieść liści sałaty. Na koniec dodaj ciecierzycę i znowu lekko przemieszaj.

Podawaj z domowym chlebem na zakwasie, kaszą lub ryżem naturalnym (brązowym).

Sałata z ciecierzycą, papryką i awokado

Tagi: , , , , , , , , ,