W naszym domu specjalistką od mizerii jest Klara. Na początku ja wszystko przygotowywałam, a moja córka doprawiała tylko śmietankę lub jogurt naturalny. Od niedawna Klara sama obiera i kroi ogórki, dzięki czemu ja mogę się skupić na całej reszcie obiadu. A wszystko dzięki naszej nowej szatkownicy, którą otrzymałam w ramach współpracy z marką Moulinex. Jest mała, kolorowa i bardzo przydaje się przede wszystkim dzieciom, które noża szefa kuchni jeszcze nie używają. To urządzenie jest dla dzieci bezpieczne pod warunkiem niewielkiej kontroli ze strony rodzica.

Od razu uprzedzam, że mizeria w wykonaniu mojej 10-letniej dziewczynki jest dość słodka i leciutko słona. Nie ma w niej pieprzu ani cebuli. Tylko to, co moje dzieci lubią.

A przy okazji przypominam o konkursie, w którym można wygrać szatkownicę Moulinex.

Mizeria

Mizeria Klary

  • niewielki ogórek wąż
  • ćwierć szkl śmietanki lub jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Ogórka obierz przesuwając obierak od jasnej strony do ciemnej. Z ciemniej strony ogórek bywa gorzki i goryczka mogłaby się roznieść na całe warzywo. Pokrój ogórka na cienkie plastry i włóż do miski. W kubku wymieszaj śmietankę, cukier i sól. Dolej płyn do ogórków i wymieszaj.

Tagi: , , , , ,