A u nas znów makaron. To danie można podać na ciepło lub w temperaturze pokojowej, jako sałatkę makaronową. Tym razem użyłam bardziej ekskluzywnych składników, bo dostałam je wszystkie i nadszedł czas, aby coś z nich wykombinować. Znajdziesz tu dużą różnorodność smaków.

Makaron ze szparagami i karczochami

Makaron ze szparagami i karczochami

  • pół opakowania makaronu fusilloni (duże świdry)
  • po kilka szparagów białych i zielonych
  • kilka małych karczochów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • garść suszonych pomidorów (w oliwie lub bez)
  • kapary
  • oliwki

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki sałatki. Szparagi umyj, odetnij łodygę w 1/3 długości. Białe szparagi obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij posiekany ząbek czosnku i usmaż zielone szparagi, lekko je soląc. Jeżeli danie ma być podane na ciepło, to przełóż wszystkie szparagi do ciepłej miski. Na tą samą patelnię dodaj kolejną łyżkę oliwy i zeszklij posiekany ząbek czosnku i dołóż karczochy przekrojone na ćwiartki oraz pomidory, jeśli nie są z zalewy. Lekko je przesmaż, dodając pod koniec natkę. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj od razu lub kiedy przestygnie.

Makaron ze szparagami i karczochami

Tagi: , , , , , , , , ,