Znacie kalerosseTM? To nowe warzywo liściaste, które powstało ze skrzyżowania jarmużu i brukselki. Pięknie wygląda i ciekawie smakuje. Jest wyraźnie delikatniejsze od brukselki i nie ma tego dusznego zapachu przy podgrzewaniu. Wypróbowałam różne sposoby przygotowania kalerosseTM i moim faworytem jest krótkie smażenie z kilkoma aromatycznymi dodatkami. Dlatego dziś proponuję Wam kalerosseTM z pieczarkami i dynią.

Pieczarki w tym daniu doprawiłam kminkiem, dynię cynamonem, a kalerosseTM skórką z pomarańczy. Dzięki temu danie jest proste, a jednocześnie bardzo aromatyczne. KalerosseTM wyszło miękkie i delikatnie chrupiące w środku.

Jeżeli zainteresowało Was kalerosseTM, to zajrzyjcie na stronę kalerosse.pl, na której znajdziecie wszystkie ważne informacje oraz mnóstwo przepisów.

Kalerosse z pieczarkami i dynią

KalerosseTM z pieczarkami i dynią

  • kalerosseTM
  • 250 g pieczarek
  • ćwierć łyżeczki kminku
  • łyżka oliwy
  • sól
  • 250 g dyni – obranej i bez pestek; poza sezonem może być marchewka
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki płatków migdałów

Dynię pokrój w kostkę, taką na jeden kęs. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na ósemki. KalerosseTM przekrój wzdłuż na połówki lub na ćwiartki, a najmniejsze pozostaw w całości.

Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Wystarczy, że zaczną pachnieć i delikatnie się zezłocą. Nie dopuść do zbrązowienia, bo przypalone stają się gorzkie.

Na patelnię wlej łyżkę oliwy, 2 łyżki wody, dołóż pieczarki i posyp odrobiną soli oraz kminkiem. Smaż pieczarki na średnim ogniu, dość często mieszając.

Kiedy większość soku z pieczarek odparuje, przełóż je do miski, a na patelnię włóż pokrojoną dynię. Posyp cynamonem i smaż przez kilka minut, aż dynia trochę zmięknie.

Dodaj pieczarki i kalerosseTM posypane skórką pomarańczową. Wszystko lekko przemieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Danie podawaj posypane uprażonymi płatkami migdałów.

Kalerosse Fit and Easy

Kalerosse z pieczarkami i dyniąKalerosse z pieczarkami i dyniąKalerosse z pieczarkami i dynią

Tagi: , , ,