Pigwa ma wspaniały aromat łączący zapach pomarańczy i kwiatów. Wspaniale podnosi smak herbaty. Konfitura jest bardzo prosta do przygotowania, choć krojenie twardych owoców pigwy zajmuje trochę czasu. Wysiłek zostanie na pewno wynagrodzony, ponieważ konfitura ma atrakcyjny aromat, przypominający kandyzowaną skórkę pomarańczową, oraz śliczny pomarańczowo-czerwony kolor.

Konfitura z pigwy do herbaty

Konfitura z pigwy do herbaty

  • 800 g pigwy
  • 600 g cukru
  • 1,5 szkl wody

Pigwę umyj. Nie obieraj jej, tylko przekrój na ćwiartki, odrzuć gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Ta czynność wymaga ostrego noża i trochę czasu, szczególnie jeśli trafisz na małe owoce.

Do dużego garnka włóż pokrojoną pigwę, cukier i zalej wodą. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez około godzinę, aż owoce staną się szkliste i zmienią kolor na pomarańczowy.

Gorącą konfiturę włóż do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręć. Dla pewności można słoiki pasteryzować, ustawiając je w garnku z wyłożoną ściereczką kuchenną na dnie. Do garnka wlej wrzątek tak, by sięgał do 2/3 wysokości słoików. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

Tak przygotowaną konfiturę podawaj do herbaty w długie jesienne i zimowe wieczory 🙂

Pigwa do herbaty 1

Pigwa do herbaty 2Pigwa do herbaty 3Pigwa do herbaty 00Pigwa do herbaty 0

Tagi: