To mój pierwszy w życiu chutney. Zawsze intrygowało mnie jak tego typu przetwory smakują. Ten kojarzy mi się z dynią w occie, jaką pamiętam z domu rodzinnego. Jednak jest to zdecydowanie coś więcej. Oprócz aromatycznych przypraw korzennych, smaku całości nadaje karmelizowany ocet winny. Ostateczny smak jest bardzo ciekawy. Łączy słodycz karmelu z kwaśnym octowym posmakiem, zachowując przy tym równowagę pomiędzy tymi smakami.

Przepis pochodzi z programu Para w kuchni.

Chutney z dyni

Chutney z dyni

podwójna porcja wystarczyła mi na trzy słoiczki o pojemności 200 ml
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 szklanka dyni wyciętej w kuleczki lub pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 nacięty ząbek czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru – użyłam połowę tej ilości i i tak było to za dużo jak dla mnie
  • 5 goździków
  • kilka plasterków czuszki lub szczypta kruszonego chili
  • sól, pieprz
  • kawałek kory cynamonu – pomysł wypatrzony na blogu Wasabi

Zagotuj ocet z cukrem. Dodaj czosnek, cynamon, imbir, goździki i czuszkę. Zmniejsz ogień i gotuj, aż płyn zacznie gęstnieć. Dodaj dynię, sól i pieprz, pamiętając, że smak się wzmocni. Gotuj odkryte, czasami mieszając. Chutney jest gotowy, gdy dynia jest szklista. Jeżeli w garnku zostało sporo płynu należy go na mocnym ogniu szybko odparować.

Chutney z dyni

Tagi: , , , , , ,