Wegański smalec z fasoli już na stałe wszedł do naszego menu. Jest też w naszym menu na przyjęcia, ponieważ bardzo smakuje wszystkim mięsożercom. Od teraz wzbogacamy wegański smalec o skwarki, również wegańskie, czyli z kaszy gryczanej. Są tak pyszne, że za pierwszym razem musiałam zrobić dodatkową porcję, aby zjeść je same, prosto z miski, bez żadnych dodatków!

Skwarki z kaszy gryczanej są wspaniałym słonym, chrupiącym, lekko tłustym akcentem w smalcu. Zachęcam Was do wypróbowania smalcu wegańskiego ze skwarkami i obiecuję, że Waszym mięsożernym gościom również będzie smakowało.

Przepis znalazłam na blogu Jadlonomia, na którym znajdziecie wiele pysznych wegańskich smarowideł.

Wegański smalec ze skwarkami

Wegański smalec ze skwarkami

  • puszka lub 1,5 szkl ugotowanej białej fasoli

Duszona cebula z jabłkiem:

  • cebula
  • jabłko
  • ziarno jałowca
  • ziarno ziela angielskiego
  • goździk
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • kilka śliwek suszonych
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki lubczyku
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Skwarki:

  • pół szkl ugotowanej kaszy gryczanej
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Smalec przygotuj według przepisu na wegański smalec z fasolą i jabłkiem, dodając na koniec śliwki suszone pokrojone w kostkę.

Skwarki. Do miski wsyp wszystkie składniki na skwarki i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Skwarki powinny być słonym akcentem w smalcu. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do wypieków i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 12 minut, aż kasza stanie się chrupiąca.

Gotowy smalec wymieszaj z przestudzonymi skwarkami. Podawaj z dobrym chlebem. U mnie był to ulubiony chleb na zakwasie.

Wegański smalec ze skwarkamiWegański smalec ze skwarkamiWegański smalec ze skwarkamiWegański smalec ze skwarkami

Tagi: , , , , , ,