Wegańskie warzywa w galarecie bazują na warzywnym bulionie, takim samym jak baza do żurku wegańskiego, oraz na agarze, zamiast żelatyny. Dzięki temu ta przekąska jest bardzo lekka, praktycznie bez tłuszczu. W roli warzyw użyłam warzyw w puszkach, z których w krótkim czasie stworzyłam kilkuwarstwową kolorową kompozycję. Jeżeli dysponujecie czasem, można wszystko ugotować samodzielnie. Dla mnie ważne było, aby nie zabrakło tu warzyw strączkowych, które są roślinnym źródłem białka. Warto o nich pamiętać, aby przekąska była sycąca.

Ułatwiłam sobie życie i przed Świętami ugotowałam więcej bulionu na żurek wegański, a następnie część przeznaczyłam do galarety.

Do tak lekkiej wersji warzyw w galarecie, chrzan czy ocet będą zbyt ostrymi dodatkami. Proponuję zieleninę, na przykład rzeżuchę lub szczypiorek oraz odrobinę soku z cytryny. Mi smakowały też skropione sosem sojowym.

Warzywa w galarecie

Warzywa w galarecie

[6 porcji]

Bulion:

[bulionu wyjdzie ponad 2 litry, do galarety wystarczy pół litra]
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • pół selera
  • kilka zielonych liści pora lub kawałek białej części
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków suszonych grzybów
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka agaru na pół litra przecedzonego bulionu

Warzywa:

[wszystkie warzywa mogą być z puszki lub ugotowane]
  • szkl kukurydzy
  • pół szkl marchewek mini
  • pół szkl brązowej soczewicy
  • pół szkl groszku

Do podania:

  • pół cytryny
  • rzeżucha

Bulion przygotuj jak w przepisie na żurek wegański. Dopraw solą, jeśli trzeba.

Galareta. Z odcedzonego bulionu odmierz pół litra. Dodaj łyżkę agaru i gotuj przez 8 minut, często mieszając, aż agar całkowicie się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Warzywa. W pojemnikach na galaretę lub w filiżankach układaj warzywa ciasno, warstwami. Zalej je ciepłym bulionem. W kontakcie z warzywami w temperaturze pokojowej, bulion powinien od razu rozpocząć tężenie. Nie jest konieczne wstawianie galarety do lodówki, ponieważ agar tężeje w temperaturze pokojowej. Jednak jeżeli galareta nie będzie spożyta w całości od razu po stężeniu, polecam przechowywanie jej w lodówce.

Zastygniętą galaretę ostrożnie wyłóż na talerze. Podawaj z rzeżuchą i cząstką cytryny.

Warzywa w galarecieWarzywa w galarecie 00

 

Inne propozycje potraw na Wielkanoc:

Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami

Pasztet świąteczny 6 Pasztet świąteczny bez pieczenia

Sałatka jarzynowa mojej Mamy Sałatka jarzynowa mojej mamy

Roladki łososiowo-szpinakowe Rolada łososiowo-szpinakowa

Tatar ze śledzia Tatar ze śledzia

Tagi: , , , , , ,