Do niedawna nie lubiłam śledzi. Teraz lubię, ale nie w każdej postaci. Podoba mi się, kiedy obok smaku śledzia czuję smak czegoś soczystego: jabłek lub ogórków kiszonych. Tego typu sałatki mogę jeść 🙂

W tym przepisie tradycyjny olej zamieniłam na oliwę. Dałam też więcej jabłek niż rozsądek nakazuje. Mi smakowało bardzo. Teściowa orzekła, że jabłka są w zbyt dużych kawałkach, ale ostatecznie wszystko zniknęło, a myślałam, że zostanie dla mnie na następny dzień 😉

Zobacz też Śledzie w śmietanie, z jabłkami.

Śledzie w oliwie, z jabłkami

Śledź w oliwie, z jabłkami

  • 2 płaty śledziowe solone lub marynowane
  • 1-2 jabłka
  • pół cebuli
  • kilka listków natki
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szkl oliwy

Płaty śledziowe namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie osusz i pokrój na kawałki na jeden kęs. Cebulę posiekaj i rozłóż na talerzu. Na tym ułóż kawałki śledzia. Jabłka nieobrane pokrój w kostkę, wycinając gniazdo nasienne. Włóż pokrojone jabłka do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj dokładnie. Teraz rozłóż jabłka na kawałkach śledzia. Całość polej oliwą. Na wierzchu ułóż listki natki pietruszki.

Tagi: , , , , , ,