Ostatnie już rożki z całego kompletu, który niedawno wykonałam. Ten pomysł był najprostszy i najbardziej oczywisty, bo połączył niedawno odkryte przeze mnie rożki z moimi ulubionymi warzywami duszonymi. Wariantów jest tutaj tyle ile istnieje możliwych kombinacji łączenia warzyw 🙂 Były niedawno warzywa w wersji podstawowej, a potem warzywa z pieczarkami i kiełbasą. Do tych rożków przygotowałam warzywa z pieczarkami, ponieważ właśnie takie najbardziej pasowały mi do sera koziego.

Zobacz też rożki z innymi farszami: rożki ze szpinakiem i serem feta oraz rożki z groszkiem, fetą i lazurem.
Inne podobne przepisy: paszteciki z pieczarkami, paszteciki w cieście filo, warzywne lub z pieczarkami, minipaszteciki warzywne (w cieście drożdżowym), pizza-roladki z warzywami pieczonymi, paszteciki wiosenne (w cieście naleśnikowym).

Rożki francuskie z warzywami

Rożki francuskie z warzywami i serem kozim

  • opakowanie 250 g ciasta francuskiego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska i pieprz świeżo mielone
  • 100 g sera koziego (twardego)
  • jajko

Warzywa duszone. Wszystkie warzywa obierz i pokrój na plasterki. Do rondla z oliwą włóż cebulę. Smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj marchewkę, pietruszkę, pieczarki i ćwierć szklanki wrzątku. Gotuj aż warzywa zmiękną. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Jeżeli w warzywach pozostało sporo płynu, to odlej go.

Do przestudzonych warzyw dodaj ser pokrojony w kostkę o boku pół centymetra. Wymieszaj dokładnie. Ciasto pokrój na kwadraty o boku około 7 cm. Na środku każdego kwadratu układaj łyżkę warzyw. Składaj kwadraty ciasta po przekątnej i dokładnie sklejaj brzegi.

Rożki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Na wierzchu posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 10 minut w 200°C, a następnie przez 5-10 minut w 180°C, aż do ładnego zrumienienia rożków.

Rożki francuskie z warzywami

Tagi: , , , , , , , , ,