Czy macie czasami chęć urozmaicić swoje kanapki? Ja owszem 🙂 Przechodziłam już zachwyt nad indykiem smażonym na wodzie i nad pasztetem bez pieczenia. Teraz przyszedł czas na kolejne smarowidło.

Rillettes z łososia łączy smak zarówno łososia pieczonego jak i wędzonego. Do tego aromat skórki z cytryny, koperku i szczypiorku. To jest smak, do którego się powraca.

Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Rillettes z łososia

Rillettes z łososia

Rillettes z łososia

  • 300 g filetu świeżego łososia
  • 1 cytryna (4 łyżki soku i 1 łyżeczka startej skórki)
  • 130 g łososia wędzonego
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Umyty i osuszony filet łososia ułóż skórą do dołu na kawałku folii aluminiowej, skrop 2 łyżkami soku z cytryny, posyp solą i pieprzem. Zawiń luźno boki folii, łącząc je na górze. Ułóż na blasze piekarnika i piecz w 190°C przez 15-20 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podziel na kawałeczki, odrzucając ości i skórkę. Większe kawałki pokrój na desce.

Wędzonego łososia posiekaj drobno i przełóż do miski z łososiem pieczonym. Dodaj pozostałe 2 łyżki soku z cytryny, skórkę z cytryny, posiekany koperek, szczypiorek, masło, śmietanę, musztardę. Delikatnie wymieszaj i dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Podawaj z grzankami i ogórkiem kiszonym.

Rillettes z łososia 1Rillettes z łososia 2Rillettes z łososia 3Rillettes z łososia 4

Rillettes z łososia 00

Tagi: , , , , , ,