Razem z moją Mamą przygotowałyśmy racuszki z jabłkami, które bardzo sobie cenią wszyscy znajomi moich rodziców. Przepis jest banalnie prosty, wykonanie tradycyjne, a efekt fantastyczny 🙂 Przyznaję od razu, że chciałam „ulepszyć” przepis i postanowiłam usmażyć część placuszków na patelni beztłuszczowej. Mama smażyła na sąsiednim palniku, na oleju. Efekt był taki, że racuszki Mamy były zdecydowanie ładniejsze i miały bardziej wyrazisty smak. Zdecydowanie popieram tradycję w tym przypadku!

Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami

  • małe opakowanie gęstego jogurtu typu greckiego
  • jajko
  • jabłko
  • mąka – tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
  • ew. brzoskwinia
  • olej do smażenia

Zmiksuj jajko z jogurtem. Dodaj mąkę i znów zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłko i brzoskwinię obierz i pokrój na cienkie kawałki. Wymieszaj wszystko. Racuszki smaż z obu stron na rozgrzanym, niezbyt głębokim oleju.

Racuszki z jabłkamiRacuszki z jabłkami

Tagi: , , , ,