Zamieszczam ten przepis z nadzieją, że będzie dla Was inspiracją. Mam pełną świadomość, że możliwych smaków jest nieskończenie wiele i każdy powinien dobrać sobie takie, które lubi 🙂 Istotą w tym przypadku jest prostota każdego farszu, żeby przygotowanie zajęło tylko chwilkę.

Przekąska sylwestrowa

Przekąska sylwestrowa

  • muszelki waflowe lub kruche babeczki

Farsz zielony:

  • twarożek, u mnie kozi
  • rukola
  • pieprz
  • ew. sól

Farsz brązowy:

  • kilka pieczarek
  • majonez
  • pieprz, sól
  • oliwa

Farsz czerwony:

  • pomidory suszone (w zalewie z oliwy)
  • ząbek czosnku

Farsz żółty:

  • jajka
  • majonez
  • curry

Farsz kremowy:

  • tuńczyk w sosie własnym
  • majonez
  • lubczyk

Inne pomysły na główną nutę farszu:

  • awokado + czosnek + odrobina czerwonej papryki
  • łosoś wędzony + majonez + koperek

Farsz zielony. Rukolę umyj, dokładnie osusz i posiekaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Farsz brązowy. Pieczarki oczyść, pokrój na plastry i przełóż na patelnię. Dodaj oliwę, posól i smaż 10 minut na niezbyt dużym ogniu, aż pieczarki zmiękną i odparują trochę soku. Usmażone i przestudzone pieczarki posiekaj, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Farsz czerwony. Pomidory i czosnek posiekaj i wymieszaj.

Farsz żółty. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Farsz kremowy. Tuńczyka wyjmij z puszki, odsącz z sosu i rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Kiedy wszystkie farsze są już gotowe, rozpocznij nakładanie ich do muszelek. Najlepiej robić to małymi  łyżeczkami do kawy lub za pomocą rękawa cukierniczego, który można wykonać z mocnego worka foliowego, odcinając rożek.

Przekąska sylwestrowa

Przekąska sylwestrowa

Tagi: , , , , , , , , ,