Spodobało mi się to połączenie: bardzo delikatne placuszki z sera ricotta i soczyste truskawki. Placuszki ociekają sokiem z truskawek, delikatnie rozpadają sie w dłoni, a następnie rozpływają w ustach 🙂 Ten przepis będę na pewno jeszcze wykorzystywać, nie tylko w połączeniu z truskawkami, ale też z innymi owocami jagodowymi 🙂
Ten wpis bierze udział w akcji Sezon Truskawkowy.
Placuszki z serem ricotta i truskawkami


Placuszki z serem ricotta i truskawkami

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • ew. łyżeczka proszku do pieczenia (ja nie dodaję)
  • 250 g sera ricotta
  • 125 ml mleka
  • 20 dkg truskawek

Białka ubij na pianę, truskawki pokrój na ćwiartki, pozostałe składniki zmiksuj. Dodaj pianę z białek do masy i delikatnie wymieszaj. Dodaj truskawki i znów wymieszaj delikatnie. Smaż na złotobrązowo na patelni posmarowanej odrobiną oleju lub na patelni z powłoką nieprzywierającą.

Tagi: , , , ,