Po bardzo udanym eksperymencie z muffinkami czekoladowymi z dynią postanowiłam pójść dalej tym tropem. Wypróbowałam połączenie dobrze mi znanego przepisu na Placuszki Nigelli z takim samym pure z dyni. Placuszki wyszły jeszcze delikatniejsze. Do tego bardziej wilgotne. Zdecydowanie polecam placuszki z pure z dyni 🙂
Wpis bierze udział w Festiwalu dyni.

Placuszki z pure z dyni

Placuszki z pure z dyni

  • 225 g mąki
  • 5-6 łyżeczek cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • kilka łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • szkl pure z dyni
  • ew. olej do smażenia

Przygotuj masło: rozpuść na małym ogniu, a potem ostudź. Ostudzone pure zmiksuj z mąką, cukrem, żółtkami i mlekiem. Wymieszaj delikatnie z pianą z białek i ostudzonym masłem. Smaż placuszki bez tłuszczu (jeśli masz odpowiednią patelnię) lub smaruj patelnię odrobiną oleju. Zdejmuj z patelni gdy będą złotobrązowe.

Tagi: , , ,