Uwaga, uwaga! Chwalę się 🙂 Każdy, kto ma ochotę spróbować tych placuszków zanim sam je wykona, będzie miał taką szansę. Czytaj poniżej.

Placuszki pełne warzyw. Bez dodatku mąki, za to z żółtym serem. Smak wzbogaciłam karmelizowanym porem. Placuszki są chrupiące, aromatyczne, bogate w smaku. Dobrze smakują w towarzystwie świeżych pomidorów oraz wędzonego łososia.

To moja pierwsza propozycja w ramach współpracy z IKEA Targówek. Jeśli masz ochotę poznać smak tych placuszków, zapraszam do sklepu IKEA Targówek już w tą sobotę. Zaglądaj na stronę fanów IKEA Targówek. Znajdziesz tam szczegóły.

Polecamy wino

Polecamy wino: kwiatowy riesling. My piliśmy Rosemount Estate Australia z 2011 roku – lekkie, kwiatowe, świetnie się łączy z delikatnymi placuszkami.

Placuszki z brokułu

Placuszki z brokułem

  • średni brokuł
  • por
  • pół pęczka natki pietruszki (4 łyżki posiekanej)
  • 100 g żółtego sera (np. Królewskiego)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • jajko
  • sól
  • oliwa

Brokuł podziel na różyczki, pozostawiając krótkie łodyżki. Opłucz, włóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Dodaj pół łyżeczki soli. Zagotuj i gotuj przez około 5 minut, aż różyczki będą miękkie a łodygi al dente.

W tym czasie posiekaj pora i natkę, a ser pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, włóż pora, posól i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż por się lekko zrumieni.

Odcedzony i lekko przestudzony brokuł pokrój dość drobno. Im drobniej pokroisz, tym łatwiej będzie przewracać placuszki na patelni. Im większe kawałki zostawisz, tym lepiej placuszki będą wyglądały.

W dużej misce wymieszaj brokuły, pora, natkę, ser, pieprz i jajko.

Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i układaj porcje warzywnej mieszanki, lekko je spłaszczając. Smaż na średnim ogniu aż jajko się zetnie, a następnie przewracaj na drugą stronę. Placuszki powinny być ładnie zrumienione.

Tagi: , , , , , , ,