Na początek placuszki, które moje obie córki bardzo lubią jadać na śniadanie.

Zanim zacznę, wyjaśnię, że jestem fanką przepisów i podejścia do gotowania Nigelli Lawson. Wcześniej moją ulubienicą była Tessa Capponi Borawska.

Placuszki Nigelli

Placuszki Nigelli

Placuszki Nigelli

  • 225 g mąki
  • 5-6 łyżeczek cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka (lub więcej, jeśli ciasto przygotowujemy dzień wcześniej)
  • kilka łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła

Białka ubij na pianę. Mąkę, cukier, żółtka i mleko zmiksuj. Wymieszaj z pianą z białek i masłem. Smaż placuszki.

Moim zdaniem cały smak tkwi w tym maśle. Poza tym ten przepis jest przeze mnie zmodyfikowany, bo nie daję proszku do pieczenia i więcej słodzę. No i  nie szykuję ciasta na parę godzin przed smażeniem – muszę od razu smażyć i jeść. Dzieci też nie chcą czekać


Placuszki Nigelli z serem ricotta

Placuszki Nigelli z serem ricotta

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g sera ricotta
  • 125 ml mleka

Białka ubić na pianę. Pozostałe składniki zmiksować. Smażyć na złotobrązowo.

Tagi: , ,