Smaczna i elegancka przekąska. Pieczone buraki są miękkie, słodkie, o intensywnym smaku. Świetnie pasują do delikatnego koziego sera, pikantnej rukoli i orzechów włoskich, które przy prażeniu uwalniają olejki eteryczne, wspaniale pachną i smakują. Na koniec wystarczy wszystko delikatnie dosłodzić miodem i skropić dobrym olejem lnianym.

Pieczone buraki z serem kozim i orzechami

Pieczone buraki z serem kozim i orzechami

[porcja dla 2 osób]
  • 2 buraki
  • 100 g sera koziego – rolady
  • garść rukoli
  • 2 łyżki orzechów
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju lnianego lub oliwy

Buraki wyszoruj, zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40-60 minut.

Orzechy delikatnie upraż na suchej patelni – na małym ogniu przez 2-3 minuty. Uważaj, aby się nie przypiekły, bo staną się gorzkie.

Rukolę umyj i osusz, ser pokrój na plastry. Upieczone i lekko wystudzone buraki obierz i pokrój na plastry.

Na talerzach układaj rukolę, plastry buraków, plastry sera, orzechy. Całość polej miodem i olejem lnianym.

Pieczone buraki z serem kozim i orzechami 0

Tagi: , , , , ,