Dzielę się z Wami przepisem na pasztet, który wykonałam na warsztatach w Makro. Mięso z dziczyzny jest chude i ma bogaty smak. Śliwka kalifornijska zawinięta w boczek dodaje wspaniałego smaku i aromatu całemu pasztetowi. Jeśli macie taką możliwość, to zróbcie sobie na Święta 🙂

Polecamy wino: ze szczepów Zinfandel czy Cabernet Sauvignon. Ważne, aby były to wina, bogate i aromatyczne, które podkreślą smak dziczyzny i lekko ją uwydatnią. Dobrym wyborem będzie również jakościowe Pinot Gris a z tych największych win, idealne bedzie Barolo i Amarone della Valpolicella.

Makro Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

  • 300 g mielonego mięsa z dzika
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 8 suszonych śliwek
  • 50 g słoniny (plaster)
  • sól morska
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta pieprzu młotkowanego

Mięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, słonina pokrojoną w kostkę, solą i pieprzem (ziołowym i młotkowanym). Plastry boczku przekrój w poprzek i owiń nimi suszone śliwki. Na blacie rozłóż folię aluminiową, a na niej folię spożywczą. Na folii ułóż ukośnie pozostałe plastry boczku, a na nich rozsmaruj mięso. Na środku ułóż śliwki w boczku. Całość zwiń ciasno, pomagając sobie folią. Staraj się aby śliwki wylądowały  na środku. Zwiń jak najciaśniej i przed skręceniem folii na końcach staraj się wypuścić wszystkie pęcherzyki powietrza ze środka. Nakłuj folię wykałaczką w kilku miejscach. Zawiń w folię aluminiową, która leży na samym spodzie. Piecz w 175ºC przez około 25 minut. Wystudź i włóż na 2 godziny do lodówki.

Tagi: , , , , , , ,