Jeśli na Święta planuje się nie jeść wędlin i mięsa, to trzeba przygotować kilka warzywnych past na kanapki. Uwielbiam takie smarowidła! Są pyszne, można na ich bazie zrobić ciekawe, smakowite kanapki, dorzucając różne dodatki. Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek to dla mnie wersja na chłodniejsze dni. Ma wyrazisty smak i świetnie komponuje się z zimowymi warzywami. Jestem pewna, że znowu mięsożercy będą zajadać i nawet nie zwrócą uwagi, że mięsa tu nie ma!

Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek

Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek

  • szkl ugotowanej kaszy gryczanej (gotuję w proporcjach: szkl surowej kaszy + 2 szkl wrzącej wody)
  • szkl podsmażonych pieczarek w plastrach (na odrobinie oliwy, z odrobiną soli)
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka orzechów włoskich
  • łyżeczka sosu sojowego
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Do podania:

  • ogórki kiszone
  • brukselka smażona na oliwie z wodą, z odrobiną miodu – usmażona jak tutaj, tylko bez tylu dodatków

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę oraz odrobinę soli i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę, co jakiś czas mieszając.

W malakserze zmiksuj orzechy na kaszkę (lub do ulubionej konsystencji). Dodaj pozostałe składniki (ja odłożyłam trochę kaszy) i zmiksuj na pastę, ale nie koniecznie bardzo dokładnie. Na końcu dodaj niezmiksowaną kaszę i wymieszaj.

Pasta z kaszy gryczanej i pieczarekPasta z kaszy gryczanej i pieczarek

Przepisy na pasty do kanapek:

Hummus z natką pietruszki Hummus z natką pietruszki

Hummus z pieczonym burakiem Hummus z pieczonym burakiem

Szybki pasztet z soczewicy Szybki pasztet z soczewicy

Wegański smalec z fasolą i jabłkiem i jabłkiem Wegański smalec z fasolą i jabłkiem

Pasta z cieciorki, orzechów i oliwek Pasta z cieciorki, orzechów i oliwek

 Pasta słonecznikowa z pomidorami suszonymi

Pasta z białej fasoli Bonduelle z karmelizowanym porem Pasta z białej fasoli z karmelizowanym porem i oliwą cytrynową

Tagi: , , , , , , ,