Dzieci poprosiły o pankejki, bo miały ochotę na bardzo puszyste placuszki. Najczęściej robię im placuszki bez dodatku proszku do pieczenia, ale tym razem potrzeba dzieci wygrała z moim dążeniem do unikania spulchniaczy w potrawach. Takie pancakes są wyjątkowo puszyste, delikatne. W naszej ulubionej wersji są lekko słodkie, dzięki czemu ciasto ładnie się rumieni przy smażeniu. Dzieci uwielbiają jeść je niemal prosto z patelni, bez żadnych dodatków.

Pancakes

Pancakes

  • 225 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • kilka łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • olej lub oliwa do smażenia

Na niewielkiej patelni rozpuść masło i odstaw do lekkiego przestudzenia. Oddziel białka od żółtek

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, żółtka, mleko i zmiksuj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj przestudzone masło i jeszcze przez chwilę miksuj.

Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, dodaj do zmiksowanej masy i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Patelnię do naleśników wysmaruj delikatnie olejem lub oliwą – możesz do tego celu użyć pędzelka silikonowego. Nalewaj porcje ciasta i smaż z obu stron przez 1-2 minut.

Pancakes 6aPancakes 3a