Kolejne proste i pyszne danie na lato. Bardzo lubię jeść na śniadanie jajka z warzywami, bo potem długo czuję się najedzona i mam sporo energii. Tym razem wzbogaciłam mój omlet o krem truflowy, którego jeszcze trochę mi zostało. Powstało danie eleganckie i pyszne.

Omlet z truflami

Omlet z truflami

  • 2 jajka
  • ćwierć szklanki mleka
  • pół łyżeczki kremu truflowego
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • łyżka masła

Do miseczki rozbij jajka, dodaj mleko, krem truflowy, przyprawy i wymieszaj dokładnie trzepaczką do ubijania piany. Na końcu dodaj szczypiorek i znów wymieszaj. Na patelni rozpuść masło, dodaj masę jajeczną i smaż pod przykryciem aż do ścięcia jajka. Czas smażenia zależy od wielkości patelni ( a dokładniej od grubości omletu) oraz od tego w jakim stopniu chcesz mieć ścięte jajko w omlecie. Podawaj z pomidorami.

Tagi: , , , , , ,