Zestaw świetny na śniadanie, a jeszcze lepszy na kolację. Prosty omlet z jajka, posypany liśćmi szpinaku i kawałkami łososia. Jednak na tym nie koniec. Można go podać na grzance posmarowanej twarogiem. Świetne – dla mnie niecodzienne – zestawienie. A jakby tu jeszcze dorzucić małe pomidorki następnym razem? Chyba spróbuję 🙂

Omlet z łososiem i szpinakiem na tostach z twarogiem

Omlet z łososiem i szpinakiem na tostach z twarogiem

  • jajko
  • garść liści szpinaku
  • 2 plastry łososia wędzonego
  • sól morska i pieprz świeżo zmielony
  • łyżka twarogu
  • bułka – u mnie z czarnymi oliwkami
  • łyżka oliwy

Liście szpinaku wypłucz i wysusz. Plastry łososia pokrój na małe kawałki. Jajko roztrzep z solą i pieprzem.

Bułkę przekrój na trzy kromki, podpiecz je w tosterze lub piekarniku.

Na patelni rozgrzej oliwę i wlej rozmącone jajko, poruszając patelnią, aby omlet rozlał się cienko po całym dnie. Od razu dołóż liście szpinaku i kawałki łososia. Kiedy omlet będzie usmażony (trwa to chwilę), jego boki złóż do środka. Przenieś omlet na deskę do krojenia.

Podpieczone kromki bułki smaruj twarogiem, posyp solą i pieprzem, a następnie układaj na nich kawałki pokrojonego omletu.

Tagi: , , , , ,