Kolorowy i pełen smaku omlet do błyskawicznego przyrządzenia. Do botwinki i dymki dodałam ser kozi, który świetnie się skomponował z tymi smakami. Takie danie bardzo przypadło do gustu mojemu tacie, który – tak jak ja – lubi nietypowe połączenia smakowe.
Omlet z botwinką i dymką
[2 porcje]
- pęczek botwinki
- 2 dymki
- 4 jajka
- sól, pieprz
- ew. 2-3 plasterki twardego koziego sera
- 2 łyżki oliwy
Botwinkę umyj, oddziel łodygi z buraczkami od liści. Buraczki obierz i pokrój w drobna kostkę. Łodygi, liście i dymkę posiekaj. Jeśli dodajesz ser kozi, to pokrój go drobno.
Na dużą patelnię wlej oliwę i włóż pokrojone buraczki i łodygi botwinki. Smaż na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj liście i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj posiekaną dymkę oraz ewentualnie pokrojony ser kozi i wymieszaj.
W miseczce wymieszaj lub zmiksuj jajka z solą i pieprzem. Wlej mieszaninę na patelnię i smaż aż powierzchnia omletu się zetnie. Podawaj natychmiast.
Tagi: botwinka, dla zdrowia, dymka, jajka, oliwa, ser kozi
Jutro sobie zrobię taki omlecik na śniadanie.Mam malutko botwinki ,wiec zupy nie zrobię a tu taka pyszna wersja jej wykorzystania.
Pozdrawiam
Ewa Skórzak
Ewa, polecam 🙂 Ten omlet jest pyszny! A jednocześnie taki prosty do przygotowania.