Wspaniałe w smaku i pięknie wyglądające kanapki. Można nimi nacieszyć wzrok, najeść się, ale nie przejeść. Rzadko używam w kuchni krewetek, więc kiedy już nadarzyła się taka okazja, to chciałam ją dobrze wykorzystać.

Krewetki na grzankach

Krewetki z pomidorami na grzankach

  • 3 kromki ciemnego pieczywa
  • 6 krewetek – u mnie surowe mrożone
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • 30 ml wina
  • łyżeczka soku z cytryny
  • gałązka natki pietruszki
  • pieprz cytrynowy
  • mały pomidor
  • kilka listków bazylii
  • sól morska
  • truskawki i porzeczki do ozdoby

Pomidora sparz, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj porwane listki bazylii, sól morską, wymieszaj.

Kromki chleba przekrój na pół i podpiecz przez 3-4 minuty w 180°C.

Natkę opłucz, wysusz i posiekaj. Czosnek obierz, pokrój na plasterki i przełóż na patelnię z oliwą. Smaż na niewielkim ogniu przez kilka minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Dołóż krewetki i smaż chwilę, aż krewetki się zwiną. Dolej wino i poczekaj aż trochę odparuje. Dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę i masło. Wymieszaj i wyłącz ogień.

Na podpieczonych kromkach chleba układaj przygotowane pomidory i krewetki. Na wierzchu ozdabiaj gałązkami porzeczek i ćwiartkami truskawek.

Krewetki na grzankach 1Krewetki na grzankach 00Krewetki na grzankach

Tagi: , , , , , , , , , , ,